Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Козунак»Козуначено руло с ром

Козуначено руло с ром

Румяна СакалийскаРумяна Сакалийска
Ветеран
3191k5187
Козуначено руло с ром2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
140 мин.
Порции
6
"Хо-хо-хо... и козуначено руло с ром"

Необходими продукти

  • брашно - 500 г
  • жълтъци - 5 броя
  • прясно мляко - 300 мл
  • олио - 30 мл
  • мая - 30 г
  • масло - 70 г
  • захар - 150 г
  • ром - 20 мл
  • ванилия
  • ЗА ПЛЪНКАТА
  • орехи - 250 г
  • канела - 1 ч.л.
  • захар - 100 г
  • белтъци - 5 броя
  • какао - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопляме прясното мляко и го смесваме с малко брашно и маята. Разбъркваме добре, покриваме с кърпа и го оставяме за 20 минути да се активизира маята.

През това време разбиваме жълтъците със захарта, ванилията, олиото, рома и разтопеното масло. Добавяме закваската и омесваме меко тесто.

Покриваме с кърпа и оставяме да удвои обема си. За плънката разбиваме белтъците на сняг и добавяме какаото, канелата и натрошените орехи.

Готовото тесто за козунак разточваме на тънък лист и намазваме с плънката по цялата дължина. Навиваме на руло и слагаме козунака в намазнена тава.

Оставяме да втаса за още 20 минути, намазваме с яйце и поръсваме със захар. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 50-60 минути това козуначено руло с ром.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: