Начин на приготвяне
Морковите се измиват, обелват и настъргват на ренде.
В подходяща тенджера се загрява маслото и морковите се задушават със щипка сол.
Добавя се и ситно накълцаната глава кромид лук, след няколко минути се налива горещата вода и се оставя, докато заври.
Щом водата започне да ври под ключ, се добавят и обелените и настъргани картофи, котлонът се намалява и супата ври още 25 минути.
Накрая се добавя сол и подправки на вкус - чубрица, копър и листа целина. След още 5 минути супата с картофи се изключва и дърпа от огъня.
За застройката киселото мляко и яйцето се разбиват, като към тях при непрекъснато бъркане се добавя по малко от горещата супа.
Щом температурата на застройката се уеднакви със супата, те се смесват и се разбъркват.
Велинградската картофена чорба е готова!
Добър апетит!
Вижте още как се прави перфектното картофено пюре и как да отслабнем с картофена супа.