Ezine.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Картофена супа»Велинградска картофена чорба

Велинградска картофена чорба

ЧародейкатаЧародейката
Ветеран
2209569234
Велинградска картофена чорба
Снимка: Чародейката
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Велинградската картофена чорба е нещо много вкусно за днешния обяд"

Необходими продукти

  • картофи - 1 кг
  • моркови - 2 бр.
  • кромид лук - 1 глава
  • краве масло - 50 г
  • гореща вода - 1, 5 л
  • сол - 1 ч.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • копър - 1 ч.л. сушен
  • целина - 1 ч.л. сушен
  • За застройката
  • кисело мляко - 150 мл
  • яйца - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Морковите се измиват, обелват и настъргват на ренде.

В подходяща тенджера се загрява маслото и морковите се задушават със щипка сол.

Добавя се и ситно накълцаната глава кромид лук, след няколко минути се налива горещата вода и се оставя, докато заври.

Щом водата започне да ври под ключ, се добавят и обелените и настъргани картофи, котлонът се намалява и супата ври още 25 минути.

Накрая се добавя сол и подправки на вкус - чубрица, копър и листа целина. След още 5 минути супата с картофи се изключва и дърпа от огъня.

За застройката киселото мляко и яйцето се разбиват, като към тях при непрекъснато бъркане се добавя по малко от горещата супа.

Щом температурата на застройката се уеднакви със супата, те се смесват и се разбъркват.

Велинградската картофена чорба е готова!

Добър апетит!

Вижте още как се прави перфектното картофено пюре и как да отслабнем с картофена супа.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: