Начин на приготвяне
Обелете и нарежете картофите на едро. Изплакнете ги и ги сложете да се сварят до полуготовност в подсолена вода.
В дълбок съд задушете накълцания лук, а щом омекне добавете и нарязаните чушки. Задушавайте под капак, като разбърквате често. Когато и чушките омекнат добавете брашното, разбъркайте и сипете доматеното пюре заедно с около литър гореща вода.
Оставете да къкри за известно време и добавете щипка захар, чубрицата, черния и червения пипер и една чаена лъжичка оцет. След тях сипете и картофите.
Оставете картофената яхния да ври за около 10-15 минути. Поръсете със ситно нарязан магданоз и сваляте от огъня.
Коментари
Картофената яхния е класика в жанра: нарязан лук, праз, чесън, моркови, червени/зелени чушки, може и люти, се запържват в олио. Прибавят се червен пипер, сухи подправки..
Добавят се ситно нарязани пресни домати или от консерва. Следват нарязаните картофи. Всичко се разбърква, похлупва и остава да къкри на тих огън. Накрая се добавят свежи подправки: копър, магданоз, тарос, девесил, джоджен/гюзум.
Аз слагам и сушени сини сливи, ако имам. Така много ми харесва. Сладникава и ароматна.
3/4 ч.ч. захар.
Рецепта за кекс:
2 яйца
1/4 ч.ч. олио
3/4 ч.ч. брашно с 1/2 бакпулвер
2-3 суп. л-ци студена вода / най- накрая /
Пече се на 180* 200* - около 20 мин./или на око според фурната /
Стриктно спазих рецептата, както и горепосочените стъпки, но като че ли нещо не се получи...
Стана малко, като че ли сладникава със остър вкус на брашно и прекалено водниста за яхния, цветът на ястието също е един два нюанса по-светъл от обичайното.
Ако някой може да ми каже на какво се дължи това?