Начин на приготвяне
Цвеклото се измива и нарязва на пръчици.
Прехвърля се в голям (3 л.) буркан.
Сипва се морската сол - 30 г на литър вода и се налива филтрирана чешмяна или изворна вода до гърлото на буркана.
По желание може да добавите подправки и вкусове по избор - джинджифил, карамфил, пръчки канела, скилидки чесън, червен лук, синап, копър или друго, каквото харесвате. Аз този път предпочетох да е с натурален вкус.
Затваря се леко с капачка, без да се притиска. Може да използвате вместо капачка тензуХ с ластик. Разбърква се или разклаща по два пъти на ден, за да се отделят газовете от ферментацията.
Държи се на стайна температура, докато ферментира. Признаците на ферментация са образуването на балончета /газировка и леко кисел вкус. Ако образува коричка, се отстранява.
Когато степента на ферментация ви допадне за консумация, се прибира в хладилник.
Може да се пие като пробиотик, да се добавя в салати, супи, полезни смутита.
Пробиотик от ферментирало цвекло е много полезна храна, с богат вкус и ползи за здравето.
Бъдете здрави!
Вижте още как се отслабва със сок от цвекло и как да направим маска с цвекло.