Начин на приготвяне
В шейкър се сипват към 15 мл хладка вода. Количеството е важно, за да се образува хубава пяна - ако водата е малко няма да се получи, а ако е прекалено много, то пяната ще е с рядка консистенция.
Към водата се прибавя нескафето и захарта и всичко се разбива продължително. В подходяща чаша сложете 2 кубчета лед и изсипете фрапето.
Долейте с прясно мляко, за да получите бяло фрапе.
Коментари
За по- малко от 50 години напитката е успяла да се наложи на пазара като символ на идеологията на отпускането и насладата, така характерна за гръцката култура и начин на живот.
Най- гръцката напитка- фрапето, се консумира от млади и стари, както от местните жители, така и от гостите на страната.
Студената наслада на разтворимото кафе символизира дългото гръцко лято и необходимостта от ледена освежаваща напитка, а пяната му напомня за пяната на морските вълни.
Рецептите за приготвянето му варират според различните вкусове- с мляко или без мляко, със захар или без захар, силно изстудено с много лед или просто с хладна вода. Задължително се сервира във висока стъклена чаша със сламка.
Ето и най- разпространената рецепта за Фрапе:
Необходими продукти:
2 ч.л. инстантно кафе (1 ч.л ако не желаете напитката да е твърде силна)
3/4 чаша студена вода
1 ч.л. захар (по избор)
прясно мляко (по избор)
2 кубчета лед
Начин на приготвяне:
Поставете в шейкър кафето и захарта, добавете малко вода (4-5 лъжички). Разбъркайте, докато сместа придобие формата на плътна пяна. Изсипете съдържанието във висока чаша и долейте останалото количество вода, прибавете ледените кубчета и млякото.
В шейкъра се слагаха 2-те кубчета лед и по-лесно се разбива. А после в чашата, след като изсипеш нектара, може да напълниш и догоре с лед и накрая да долееш вода или мляко, защото всъщност се е образувала много пяна, която водата избутва нагоре - много повече пяна отколкото с машинките за разбиване.