Ezine.bg»Рецепти»Напитки»Пробиотик от ферментирало цвекло

Пробиотик от ферментирало цвекло

ЧародейкатаЧародейката
Ветеран
2209569234
Пробиотик от ферментирало цвекло
Снимка: Чародейката
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Общо
15 мин.
Порции
15
"Пробиотик от ферментирало цвекло е много полезна храна, с богат вкус и ползи за здравето."

Необходими продукти

  • цвекло - 2 кг
  • морска сол - 30 г/ 1 л
  • вода - изворна или филтрирана чешмяна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Цвеклото се измива и нарязва на пръчици.

Прехвърля се в голям (3 л.) буркан.

Сипва се морската сол - 30 г на литър вода и се налива филтрирана чешмяна или изворна вода до гърлото на буркана.

По желание може да добавите подправки и вкусове по избор - джинджифил, карамфил, пръчки канела, скилидки чесън, червен лук, синап, копър или друго, каквото харесвате. Аз този път предпочетох да е с натурален вкус.

Затваря се леко с капачка, без да се притиска. Може да използвате вместо капачка тензуХ с ластик. Разбърква се или разклаща по два пъти на ден, за да се отделят газовете от ферментацията.

Държи се на стайна температура, докато ферментира. Признаците на ферментация са образуването на балончета /газировка и леко кисел вкус. Ако образува коричка, се отстранява.

Когато степента на ферментация ви допадне за консумация, се прибира в хладилник.

Може да се пие като пробиотик, да се добавя в салати, супи, полезни смутита.

Пробиотик от ферментирало цвекло е много полезна храна, с богат вкус и ползи за здравето.

Бъдете здрави!

Вижте още как се отслабва със сок от цвекло и как да направим маска с цвекло.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: