Ezine.bg»Рецепти»Баница»Вита баница»Баница с праз и сирене

Баница с праз и сирене

ЛюдмилаЛюдмила
Новак
13361k
Баница с праз и сирене
Снимка: Людмила
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Баница с праз и сирене - най-добрият старт на деня. Закуска за шампиони!"

Необходими продукти

  • точени кори - 400 г
  • чубрица - 1/2 ч.л.,
  • праз - 8 стръка
  • олио - 80 мл
  • сирене - 150 г
  • червен пипер - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Баница с праз и сирене - най-добрият старт на деня. Закуска за шампиони!

За плънката се използват и бялата, и зелената част от праза. Най-напред чистим праза, измивате го и го нарязвате на кръгчета.

Изсипваме нарязания праз-лук в тенджера, добавяме олиото, 50 мл вода и 1 равна ч. л. сол. Похлупваме тенджерата и задушаваме праза, докато омекне; разбъркваме го от време на време, за да не загори.

Поръсваме го с чубрица и червен пипер, старателно го разбъркваме още веднъж, за да попие добре подправките, и го оставяме да се охлади.

Докато празът изстива, намазваме една тава с олио.

Също намазваме и една кора. С лъжица гребваме от плънката и слагаме върху намазаната кора, отгоре натрошено сирене, навиваме я на руло, което слагаме в тавата. Завиваме като охлюв, за да се получи красива вита баница.

С всички останали кори и плънката от омекнал праз и натрошено сирене процедираме по същия начин.

Слагаме в загрята предварително до 180 градуса фурна и печем баницата с праз, докато получи приятен и вкусен златист цвят.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: