Начин на приготвяне
Баница с праз и сирене - най-добрият старт на деня. Закуска за шампиони!
За плънката се използват и бялата, и зелената част от праза. Най-напред чистим праза, измивате го и го нарязвате на кръгчета.
Изсипваме нарязания праз-лук в тенджера, добавяме олиото, 50 мл вода и 1 равна ч. л. сол. Похлупваме тенджерата и задушаваме праза, докато омекне; разбъркваме го от време на време, за да не загори.
Поръсваме го с чубрица и червен пипер, старателно го разбъркваме още веднъж, за да попие добре подправките, и го оставяме да се охлади.
Докато празът изстива, намазваме една тава с олио.
Също намазваме и една кора. С лъжица гребваме от плънката и слагаме върху намазаната кора, отгоре натрошено сирене, навиваме я на руло, което слагаме в тавата. Завиваме като охлюв, за да се получи красива вита баница.
С всички останали кори и плънката от омекнал праз и натрошено сирене процедираме по същия начин.
Слагаме в загрята предварително до 180 градуса фурна и печем баницата с праз, докато получи приятен и вкусен златист цвят.