Начин на приготвяне
Пилешките бутчета се запържват с 3-4 с.л. олио в тиган от всички страни и се прехвърлят в тенджера под налягане.
В тигана в същата мазнина се запържват зеленчуците: нарязаната на ситно 1 глава кромид лук, наситненият морков, нарязаните на ситно стъбла целина, едро нарязаните картофи и скилидки чесън.
Щом зеленчуците се задушат, се прехвърлят в тенджерата при бутчетата. Добавя се 1 литър вода, замразеният грах, черен пипер и бахар на зърна, дафиновия лист, чаена лъжичка сол. Капакът се затваря и щом налягането се вдигне в тенджерата и започне да се вдига пара от клапана, се засичат 20-25 минути и се дърпа от котлона.
Тенджерата се оставя да се поохлади, за да спадне налягането и да може да се отвори.
В голям и дълбок тиган или тенджера с незалепващо покритие в 2-3 с.л. олио се запържва другата нарязана на ситно глава лук, добавя се брашното при непрекъснато бъркане и след минутка се добавя и червен пушен пипер. Добавят се обелените и накълцани домати и 1 с.л. кафява захар.
След няколко минути съдържанието на тенджерата под налягане постепенно се прехвърля в тигана при запръжката, добавя се сол, черен пипер на вкус и чубрица. Пилешката яхния с грах се връща на котлона да покъкри на бавен огън, но без капак за още десетина минути.
Яхния с грах и пилешки бутчета се поръсва със ситно нарязан магданоз.
Добър апетит!