Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Яхнии»Яхния с грах и пилешки бутчета

Яхния с грах и пилешки бутчета

ЧародейкатаЧародейката
Ветеран
2049258634084
Яхния с грах и пилешки бутчета
Снимка: Чародейката
1 / 4
31/05/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Яхния с грах и пилешки бутчета, която всички обичат за обяд с няколко филийки хляб"

Необходими Продукти

  • пилешки бутчета - 6 бр. долни
  • грах - 1 кг, замразен
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 10 зърна
  • бахар - 5 зърна
  • дафинов лист - 2 бр.
  • олио - 6 с.л.
  • лук - 2 глави кромид
  • моркови - 1 бр.
  • целина - 2 - 3 стъбла с листа
  • чесън - 3 скилидки
  • картофи - 1 бр. по - едър
  • черен пипер - 1 ч.л. смлян
  • брашно - 2 с.л.
  • пушен червен пипер - 1 с.л.
  • домати - 400 г от консерва (белени, кълцани)
  • кафява захар - 1 с.л.
  • чубрица - 1 ч.л. суха градинска
  • сол - на вкус
  • магданоз - 2 с.л. за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилешките бутчета се запържват с 3-4 с.л. олио в тиган от всички страни и се прехвърлят в тенджера под налягане.

В тигана в същата мазнина се запържват зеленчуците: нарязаната на ситно 1 глава кромид лук, наситненият морков, нарязаните на ситно стъбла целина, едро нарязаните картофи и скилидки чесън.

Щом зеленчуците се задушат, се прехвърлят в тенджерата при бутчетата. Добавя се 1 литър вода, замразеният грах, черен пипер и бахар на зърна, дафиновия лист, чаена лъжичка сол. Капакът се затваря и щом налягането се вдигне в тенджерата и започне да се вдига пара от клапана, се засичат 20-25 минути и се дърпа от котлона.

Тенджерата се оставя да се поохлади, за да спадне налягането и да може да се отвори.

В голям и дълбок тиган или тенджера с незалепващо покритие в 2-3 с.л. олио се запържва другата нарязана на ситно глава лук, добавя се брашното при непрекъснато бъркане и след минутка се добавя и червен пушен пипер. Добавят се обелените и накълцани домати и 1 с.л. кафява захар.

След няколко минути съдържанието на тенджерата под налягане постепенно се прехвърля в тигана при запръжката, добавя се сол, черен пипер на вкус и чубрица. Пилешката яхния с грах се връща на котлона да покъкри на бавен огън, но без капак за още десетина минути.

Яхния с грах и пилешки бутчета се поръсва със ситно нарязан магданоз.

Добър апетит!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: