Начин на приготвяне
Булгурът се залива с вряща вода и се захлупва за половин час.
През това време се подготвят останалите продукти:
Лукът (кромид, праз лук, чесън) се почиства и нарязва на ситно. Прехвърля се в тенджера и се запържва в зехтина, добавят се наситнените морков и нарязаната на ситно тиква и целина, най-накрая се добавя брашното, червеният пипер и доматеното пюре.
Разбърква се и се налива литър и половина горещ зеленчуков бульон и нарязания на по-дребно зелен фасул.
Оставя се течността да заври и след десетина минути се слага набъбналият булгур, мащерка, сол и черен пипер на вкус.
Супата със зеленчуци се оставя да покъкри на слаб огън още двайсетина минути. Ако ви се стори твърде гъста, може да се добави допълнително количество бульон или гореща вода и отново се изчаква да поври още десетина минути на умерена температура.
Ситно нарязаните листа магданоз и лимоновият сок се добавят след дърпането на супата от огъня.
Постната супа с булгур, тиква и зелен фасул се сервира гореща или студена, поръсена по желание с едро счукан лют червен пипер.
Добър апетит!