Начин на приготвяне
Почистваме лука и нарязваме ситно. Измиваме ориза и отделяме от него една супена лъжица за каймата. Зеления фасул отцеждаме от водата. В олио (3-4 с.л.), слагаме да се задушава лука в малко водичка.
Като омекне и остане на мазнина, прибавяме зеления фасул. Ръсваме черен пипер на вкус, пушен червен пипер (1 к.л.), джоджен, чубрица и оризово брашно (1-2 ч.л.).
Разбъркваме и наливаме топла вода. Слагаме и зеленчуков бульон (1 кубче). Докато заври супата, от каймата, смесена с лъжица ориз, оформяме малки топчета.
Овалваме добре в оризово брашно и когато супата заври, пущаме топчетата да се варят. Прибавяме и останалият ориз. Може да долеем и още топла вода.
Варим до готовност и застройваме супата с разбити жълтък, кисело мляко и лимонов сок или лимонена киселина. При необходимост посоляваме допълнително.
Супата може да приготвим във вариант за вегетарианци - без каймата, само със зеленчуци.