Ezine.bg»Рецепти»Закуски и печива»Охлювчета»Козуначени охлювчета

Козуначени охлювчета

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Козуначени охлювчета2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12-15 бр.
"Нека подготовката за Великден да започне отрано, за да може да оттренирате как се замесват тези неустоими козуначени охлювчета"

Необходими продукти

  • прясно мляко - 1/2 чаена чаша
  • брашно - 250 грама
  • масло - 100 грама
  • яйца - 2 броя само жълтъците
  • шафран - една щипка
  • мая - 1 ч.л. суха или 1/3 кубче
  • сол - 1 щипка
  • розова вода - 2 супени лъжици
  • масло - 2 супени лъжици разтопено
  • захар - 3 супени лъжици кристална
  • яйца - 1 брой само жълтък
  • прясно мляко - 1 супена лъжица
  • сладко - 100 грама от портокалови кори
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Попарете шафрана с вряло мляко и оставете да престои, докато не изстине.

Разбъркайте маята заедно с щипка сол, захар, 2 супени лъжици прясното мляко и 1 чаена лъжица брашно.

След като втаса маята, се размесва с брашното, останалото мляко, шафрана, маслото, розовата вода и жълтъците.

Замесва се козуначено тесто, което трябва да втаса на топло място.

След това разточете тестото на кора с дебелина около 6 мм. Намажете я с разтопено масло и с портокалово сладко и я навийте на руло.

С натопен в топла вода нож се нарязва на парчета с дебелина около 1 см. Подредете ги в добре намаслена тавичка.

Разбийте жълтък с прясно мляко и намажете охлювчетата, след което поръсете със захар.

Загрейте предварително фурната до 180 градуса и печете около 20 минути.

Рейтинг

4.9
57
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Дани
Дани
Малко брашно, много мая. Верно, че маслото е повечко, а теста съдържащи много масло втасват бавно, но тук проблема освен в многото мая е и в неправилно посочените количества. 1 кубче прясна мая може да набухне до 2 кг. брашно, а това съвсем не отговаря на възможностите на 1 ч.л. суха мая. С 1 ч.л. суха мая в най-най-добрия случай ще набухне 500 гр. брашно. Да, за твоята рецепта това количество е напълно достатъчно, но какво да правят тези, които ще ползват прясна. И 1/3 кубче би свършило работа, но заради многото масло, айде нека е 1/2. Но в никакъв случай цяло кубче. Ако някой мисли, че колкото повече толкова по-добре, не е на верен път. Съжалявам, че може да е прозвучало като лекция, но аз умея да готвя, т.е. имам си що годе представа от възможностите на маята.
09.04.2013 11:23
1