Начин на приготвяне
Сложете киселото мляко в купа и прибавете към него содата.
Разбъркайте и изчакайте минута, две докато шупне.
След това прибавете останалите продукти за тестото в последователността, описана по-горе.
Накрая добавете брашното на части, като разбърквате с лъжица.
Спрете да добавяте брашно щом се образува лепкава топка тесто, която се отделя от стените на купата.
Покрийте тава с пергаментова хартия и с помощта на две лъжици оформете малки питки.
С едната лъжица гребвайте от тестото, а с другата избутвайте.
Излизат 6- 8 броя питки добруджанки в зависимост от големината им.
Върху всяка питка сложете по парче масло и поръсете със семена по избор.
Оставете питките да престоят 10 минути, а през това време загрейте фурната на 200 градуса.
Първите 10 минути печете содените питки на 200 градуса, а след това намалете температурата на 180 градуса и печете още 15 минути, до златиста коричка.
Бързи и много вкусни содени питки Добруджанки с пълнозърнесто брашно.
С пълнозърнесто брашно препоръчваме да опиташ също нашите рецепти за пълнозърнест хляб и вкусни пълнозърнести кифлички.