Начин на приготвяне
Почистете пресния чесън и зеления лук, нарежете ги.
Загрейте олиото в подходяща тенджерка и ги запържете за няколко минути. Сипете 3 лъжици брашно - не много пълни.
Разбъркайте хубаво и сипете чаша студено мляко. Не спирайте бъркането, за да не загори сместа, на части сипете и останалите две чаши мляко.
Когато сместа кипне, гответе няколко 4-5 минути и свалете кашата от огъня. Сложете капак на тенджерата, за да не се образува коричка.
В малко тиганче загрейте олиото и го свалете от огъня. Сипете вътре червения пипер и разбъркайте добре, за не загори.
Сипете получената запръжка върху млечната каша. Поръсете с наситнен магданоз и сервирайте.
Може да поднесете с хляб, сирене, варени яйца, месо или каквото обичате.
Вкусната лучено-млечна каша със запръжка е готова.