Начин на приготвяне
Пресейте в купа брашното със солта.
Затоплете млякото и разтворете в него маята със захарта, разбъркайте и изчакайте да шупне.
Сипете сместа в брашното и добавете олиото, оцета и предварително разбитото яйце с белтъка.
Замесете меко тесто и го покрийте с фолио за свежо съхранение, оставете да втаса на топло.
Премесете веднъж втасалото тесто и го разделете на 4 топки, еднакви по големина.
Разточете всяка една на тънка кора. Наредете ги една върху друга върху хартия за печене, като между тях намазвате с меко масло.
Между втората и третата кора поръсете с настъргания какшкавал.
С чаша маркирайте средата на подредените кори. С нож за пица разрежете на 12 еднакви триъгълника, като режете само до маркирания от чашата кръг. Усучете един триъгълник и внимателно го навийте на охлю върху центъра.
По същия начин процедирайте с всички триъгълници, като ги навивате около първото парче.
Намажете масленицата с останалото масло и я прехвърлете заедно с хартия за печене в тава. Оставете да втаса за половин час.
Разбийте жълтъка с млякото и намажете питката. Поръсете я със сусам и изпечете в загрята на 180 градуса фурна до готовност - около 40 минути.
Пухкавата масленица с кашкавал и сусам е чудна.