Начин на приготвяне
Първо, свинското месо се нарязва на дребни парчета, прехвърля се в купа и към него се добавя ситно нарязаната глава лук. Поръсва се с малко сол и подправки на вкус (кимион, чер пипер, лют пипер, мащерка, чубрица, чесън на гранули и сушен босилек).
Добавят се 3-4 с.л. зехтин или олио и всичко се разбърква хубаво. Купата се покрива с фолио и се прибира в хладилника за няколко часа или за през нощта.
Патладжаните се измиват, отстраняват им се дръжките и се нарязват на две по дължина. С остър нож се правят прорези по повърхността им, като се внимава да не се надупчи кожата. Поръсват се със сол и се оставят за 20 минути, за да си пуснат водата.
През това време се обелват и нарязват на дребно другата глава лук, морковите, целината, чесъна и доматите.
Патладжаните се изстискват от отделилата се вода и се запържват в тиган от двете страни в малко мазнина. Оставят се настрани да поизстинат и след това с лъжица се изгребва вътрешността им, за да се получат нещо като лодки.
В същия тиган в останалата мазнина се изпържва свинското месо заедно с подправките и лука от купата. Щом месото е готово, към него се добавят постепенно останалия кромид лук, морковите, целината, издълбаната сърцевина от патладжаните, обелените и нарязани на ситно домати, чесъна и скълцания босилек. Котлонът се намаля и плънката се оставя да се готви при леко разбъркване още 5 минути.
Прехвърлете издълбаните зеленчуци в леко намаслена тава и с помощта на лъжица ги напълнете патладжаните с плънката от тигана и печете на средна решетка в предварително загрята фурна с включен вентилатор около 30 - 35 минути на 180 °C.
Бон Апети с тези уникално сочни и вкусни пълнени патладжани със свинско!