Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Рецепти»Основни Ястия»Ризото»Най-вкусното ризото с манатарки

Най-вкусното ризото с манатарки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8592k16k1k
Най-вкусното ризото с манатарки
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
03/05/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
2
"Ето така се прави най-вкусното ризото с гъби - неустоим аромат и кремообразна консистенция за един чуден обяд"

Необходими Продукти

  • ориз карнароли - 220 грама
  • сушени манатарки - 60 грама
  • пармезан - 60 грама
  • бяло вино - 100 мл
  • лук - 60 грама
  • масло - 30 грама
  • чесън - 1 скилидка
  • зехтин - 40 мл
  • магданоз - пресен (по желание)
  • босилек - пресен (по желание)
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • сол - 1.5 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо накиснете манатарките в малко топла вода и ги оставете да се отпуснат за половин час.

Загрейте зехтина и запържете наситнените лук и чесън до омекване. Прибавете отцедените гъби и гответе 3-4 минути.

Прибавете ориза и разбърквайте в продължение на още 2-3 минути. Не измивайте ориза, защото ще премахнете нишестето му, а точно в него се крие тайната на хубавото и кремобразно ризото.

Сипете виното и гответе докато почти се изпари. След това налейте и част от водата, в която бяхте накиснали гъбите. Най-добре предварително си измерете колко течност ви е нужна - в случая са използвани общо около 550 течност (допълнена със зеленчуков бульон).

Продължете да готвите ризотото, като наливате бульона на части и не спирате да бъркате. Важно е да добавяте нова течност, едва когато предишната се е изпарила - така ще постигнете желаната кремообразна консистенция.

Варенето отнема общо около 15 минути.

Накрая посолете гъбеното ризото с черния пипер. Добавете маслото и половината от настъргания пармезан.

Разбъркайте и поръсете ризотото с останалия пармезан.

Добавете магданоза и босилека и поднесете.

Най-вкусното ризото с манатарки е готово.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: