Най-вкусното телешко задушено

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Най-вкусното телешко задушено
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
85 мин.
Порции
3
"Чудим се дали сте хапвали по-вкусно телешко задушено - ако и на вас ви е любопитно, просто си го сгответе"

Необходими продукти

  • телешко месо - 350 г
  • телешки бульон - 300 мл + вода за разреждане, по желание
  • домати - 2 броя
  • гъби - 200 г Рижика или други
  • моркови - 100 г
  • картофи - 1 бр. среден размер
  • червено вино - 60 мл
  • брашно - 1 с.л.
  • черен пипер - 2 щипки
  • червен пипер - 1 с.л. равна
  • индийско орехче - 1 щипка
  • карамфил - 1 щипка
  • олио - 50 мл
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Запържете наситнените лук и чесън в сгорещена мазнина за няколко минутки. Добавете към тях нарязаните на кръгчета моркови, овкусете с щипка сол. Прибавете към запръжката и смлените обелени домати с червения пипер.

Пържете до изпаряване на течността от доматите.

Почистете телешкото от всички ципи и го нарежете - най-добре на едри кубчета.

Оваляйте ги в лъжица брашно и прибавете в тигана при зеленчуците. Бъркайте около 2 минути, сипете виното и задушете 4-5 минути. След това гответе 1-2 минути на отворен капак.

Прибавете нарязания картоф и гъбите, налейте бульона и овкусете с индийско орехче, карамфил и черен пипер. Гответе телешкото за 25 минути под капак - трябва да се задуши хубаво.

По желание разредете с още течност след това и продължете да задушавате 20-тина минути или докато месото е напълно готово.

За да получите гъст сосът на това телешко задушено, освен брашното, картофът също е важен, който при дългото варене се разпада и сгъстява соса. Може дори да го намачкате.

Ако това не ви харесва, може да сложите повече картофи (на по-късен етап от готвенето), за да се сварят и останат цели в ястието.

Най-вкусното телешко задушено е готово.

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: