Начин на приготвяне
Първо накиснете манатарките в малко топла вода и ги оставете да се отпуснат за половин час.
Загрейте зехтина и запържете наситнените лук и чесън до омекване. Прибавете отцедените гъби и гответе 3-4 минути.
Прибавете ориза и разбърквайте в продължение на още 2-3 минути. Не измивайте ориза, защото ще премахнете нишестето му, а точно в него се крие тайната на хубавото и кремобразно ризото.
Сипете виното и гответе докато почти се изпари. След това налейте и част от водата, в която бяхте накиснали гъбите. Най-добре предварително си измерете колко течност ви е нужна - в случая са използвани общо около 550 течност (допълнена със зеленчуков бульон).
Продължете да готвите ризотото, като наливате бульона на части и не спирате да бъркате. Важно е да добавяте нова течност, едва когато предишната се е изпарила - така ще постигнете желаната кремообразна консистенция.
Варенето отнема общо около 15 минути.
Накрая посолете гъбеното ризото с черния пипер. Добавете маслото и половината от настъргания пармезан.
Разбъркайте и поръсете ризотото с останалия пармезан.
Добавете магданоза и босилека и поднесете.
Най-вкусното ризото с манатарки е готово.