Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Пълнена питка»Пълнена питка с лапад и спанак

Пълнена питка с лапад и спанак

Пълнена питка с лапад и спанак
Снимка: Добринка Петкова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
12
"Страхотна пролетна питка, богато напълнена с всякакви зелении"

Необходими продукти

  • брашно - 900 грама
  • олио - 100 мл
  • прясно мляко - 1 ч.ч. (затоплено)
  • жива мая - 42 грама
  • вода - 1 ч.ч. (затоплена)
  • сол - 2 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • за плънката
  • лапад - 150 грама
  • зелен лук - 2 стръка
  • яйца - 2 сварени
  • спанак - 150 грама
  • сирене - 100 грама
  • жълтъци - 1 за намазване
  • магданоз
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплените вода и мляко сипете в купа. Прибавете маята и захарта, разбъркайте и оставете сместа да шупне за 10-тина минути.

Добавете останалите продукти и постепенно замесете меко тесто. Покрийте и го оставете да втаса на топло за 1-2 часа.

В малко загрято олио задушете нарязаните лапад, спанак и зелен лук. Свалете зелениите от огъня и добавете към тях натрошеното сирене, нарязаните сварени яйца и сол на вкус.

Разстелете на плота втасалото тесто, като използвате само ръцете си.

Сипете плънката и загърнете краищата внимателно. Обърнете наобратно и притиснете леко.

Намазнете тава и сложете вътре тестото. С помощта на чинийка очертайте центъра и нарежете на 12 парчета.

Вземайте всяко едно и го обръщайте нагоре с разреза.

Оставете пълнената питка да втаса. Намажете готовата питка с разбития с малко малко жълтък.

Загрейте фурната на 200 градуса и изпечете питката до готовност - необходими са около 40 минути.

Пълнената питка с лапад и спанак е чудна.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: