Ezine.bg»Рецепти»Баница»Великденска баница с лапад, спанак и лобода

Великденска баница с лапад, спанак и лобода

Великденска баница с лапад, спанак и лобода
Снимка: Илиана Първанова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Няма да ви лъжем - страшна вкусотия е тази баница със зеленини"

Необходими продукти

  • лапад - 10 листа
  • кори за баница - 8 фини
  • маруля - няколко листа
  • спанак - 1 богата шепа листа
  • кашкавал - 100 г
  • моркови - 1 бр. голям
  • пресен лук - около 10 пера
  • лобода - 1 шепа листа
  • звездица - 1 връзка свежи стръкчета
  • чесън - 1 скилидка
  • лук - 1 глава
  • шарлан - за намазване и поливане
  • За заливката
  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 200 г
  • сода - 1/2 ч.л.
  • хималайска сол - 2/3 ч.л.
  • ябълков оцет - ½ с.л.
  • червен пипер - 1 равна ч.л.
  • черен пипер - ½ к.л. млян
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте зелениите и моркова и ги нарежете на едри части. Смесете ги добре с кашкавала.

Вземете една кора и сложете от плънката върху нея. Нагънете я на хармоника и я сложете в намазнена голяма тава.

Направете същото и с останалите кори. Залейте ги с малко мазнина отгоре.

За приготвянето на млечната заливка смесете киселото мляко, содата, яйцето, оцета, солта, червения и черния пипер в купа.

Разпредете я равномерно върху тази баница със зелении и я сложете да се пече на 200 °C за около 20 минути до готовност.

Великденската баница с лапад, спанак и лобода е много вкусна.

Добър апетит!

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: