Начин на приготвяне
Първо, отрежете сепията през средата, за да я отворите, и я разрежете по диагонал. Нарежете я по дължина на три парчета.
В голям тиган загрявате половината от зехтина, добавяте лука и чесъна и разбърквате, докато лукът омекне. След това добавяте ориза, доматеното пюре, пипера и шафрана.
Прибавете виното и оставете да се готви, като разбърквате от време на време, докато течността се изпари.
Накрая се слага бульонът и водата и се оставя да заври. Намалете огъня и го оставете да къкри, без да покривате съда, докато оризът омекне, а водата почти се е изпарила. Подправете на вкус.
През това време загрейте останалия зехтин в голям тиган и запържете сепията, като я разбърквате, докато промени цвета си. След това я преместете от огъня и поръсете с нарязаните домати и магданоз.
Поднесете ориза със сепия, домати и магданоз, като по желание може да прибавите резенчета лимон.