Начин на приготвяне
В купа изсипваме вода, слънчогледово олио, настъргана кора от един лимон и тръстикова захар. Добавете пакетче ванилин и амонячна сода за бисквити.
Започваме да бъркаме с ръце и малко по малко добавяме пълнозърнестото брашно.
Прехвърляме върху набрашнена повърхност и продължаваме да работим тестото, докато се получи компактно и хомогенно тесто.
Когато тестото престане да лепне по пръстите ви, е готово. След това можем да го разточим с точилка, като си помагаме с малко брашно, ако е необходимо, за да се получи кора с дебелина около половин сантиметър и изрязваме с правоъгълни формички или да направим тестото на фитили леко да притиснем и да ги режем на оиколо 5-6 см .
Подготвяме тава, застлана с хартия за печене, и ги нареждаме върху тавата.
След като приготвим първите бисквити, обработваме остатъците от тесто, докато свърши. С тези дози ще получим около 25-30 пълнозърнести бисквити.
Преди да изпечете бисквитите, ги намажете с вода и ги поръсете с малко кафява захар (или с каквато разполагате ) по повърхността.
Печете ретро курабийките в статична фурна, предварително загрята на 180°C, за 20-25 минути или в конвекторна фурна, предварително загрята на 170°C, за 20-25 минути.
След като пълнозърнестите бисквити са готови, оставете ги да изстинат напълно, преди да ги извадите от формата и да ги изядете.
Как да съхраним курабиите
За да ги съхранявате правилно класически ретро курабийки, поставете ги в херметически затворена кутия за бисквити: те ще останат ароматни около месец.