Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Курабийки»Класически постни курабийки

Класически постни курабийки

IvelinaIvelina
Новак
832972k
Класически постни курабийки2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
25
"С тези дози ще получим около 25-30 класически ретро курабии. В кутия ще останат вкусни за цял месец!"

Необходими продукти

  • вода - 100 г
  • слънчогледово олио - 100 г
  • захар - 100 г
  • кората на лимон - 1
  • ванилин - 9 г
  • амонячна сода - 10 г за бисквити
  • пълнозърнесто брашно - 500 г или универсално по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа изсипваме вода, слънчогледово олио, настъргана кора от един лимон и тръстикова захар. Добавете пакетче ванилин и амонячна сода за бисквити.

Започваме да бъркаме с ръце и малко по малко добавяме пълнозърнестото брашно.

Прехвърляме върху набрашнена повърхност и продължаваме да работим тестото, докато се получи компактно и хомогенно тесто.

Когато тестото престане да лепне по пръстите ви, е готово. След това можем да го разточим с точилка, като си помагаме с малко брашно, ако е необходимо, за да се получи кора с дебелина около половин сантиметър и изрязваме с правоъгълни формички или да направим тестото на фитили леко да притиснем и да ги режем на оиколо 5-6 см .

Подготвяме тава, застлана с хартия за печене, и ги нареждаме върху тавата.

След като приготвим първите бисквити, обработваме остатъците от тесто, докато свърши. С тези дози ще получим около 25-30 пълнозърнести бисквити.

Преди да изпечете бисквитите, ги намажете с вода и ги поръсете с малко кафява захар (или с каквато разполагате ) по повърхността.

Печете ретро курабийките в статична фурна, предварително загрята на 180°C, за 20-25 минути или в конвекторна фурна, предварително загрята на 170°C, за 20-25 минути.

След като пълнозърнестите бисквити са готови, оставете ги да изстинат напълно, преди да ги извадите от формата и да ги изядете.

Как да съхраним курабиите

За да ги съхранявате правилно класически ретро курабийки, поставете ги в херметически затворена кутия за бисквити: те ще останат ароматни около месец.

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: