Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Свинско печено»Печена свинска плешка цяло парче

Печена свинска плешка цяло парче

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8832k17k
Печена свинска плешка цяло парче
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
190 мин.
Порции
4
"Крехко, сочно и вкусно - печена свинска плешка цяло парче - празнично ястие от класа"

Необходими продукти

  • свинска плешка - 800 г до 1 кг цяло парче
  • олио - около 1/2 ч.ч. (в зависимост колко мазнина има плешката)
  • червено вино - 1 ч.ч.
  • мед - 1 пълна супена лъжица
  • дафинов лист - 1 бр.
  • розмарин - 1 с.л. равна (сушен)
  • бахар - 3 зрънца
  • черен пипер - на вкус (задължително прясно смлян)
  • горчица - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • пушена сол - на вкус (Малдон, на люспи)
  • вода - около 100 м
* мерки и количества

Начин на приготвяне

По тази рецепта свинската плешка на фурна става невероятно крехка и направо се разпада. В същото време месото е сочно и много вкусно. Убедете се сами.

Не е нужно да премахвате мазнината от месото, с изключение ако тя е прекалено много. Аз избирам парче, което да има задължително мазнина от едната страна. По-голямата част от нея се стопява и отива в соса, който остава на дъното на тавата. Впоследствие той ще бъде чудесно допълнение към печеното свинско при сервиране.

Сложете парчето свинска плешка в голяма купа. Поръсете го с черен пипер, малко от пушената сол Малдон, розмарин и червен пипер. Втрийте подправките и оставете за 30 минути. След това втрийте и меда, горчицата и залейте с виното и почти всичкото олио. Масажирайте леко свинското и сложете начупеният дафинов лист и зрънцата бахар.

Оставете да престои на стайна температура за 1 час. Може да мариновате и за повече време, стига месото да не е много на топло, а в по-хладно помещение. Също така може да оставите и в хладилника, но после преди готвене задължително извадете пак на стайна температура за около час.

Прехвърлете плешката в намазнена тава, сипете вътре и маринатата плюс около 100 мл вода (при по-големи парчета месо може да стане нужда да добавите и повече течност при печенето). Покрийте с алуминиево фолио.

Сложете в загрята на 220-250 градуса фурна и печете 25 минути, после намалете фурната на 160 градуса и оставете месото да се готви бавно в продължение на 2 часа или 2 часа и половина за по-големи и дебели парчета от плешка.

След като измине това време, махнете фолиото, увеличете фурната на 170 °C и обърнете свинското от другата страна. Печете до хубав загар още поне 30-40 минути, като периодично обливате със соса от дъното на тавата.

При по- тънки и дълги парчета от плешка това време може и да е много, а при дебели и големи такива е възможно да трябва още малко време. Ориентирайте се по загара, но не режете месото, за да пробвате, тъй като рискувате да изтекат соковете му.

След като извадите от фурната, полейте отново със соса и оставете под фолио за поне 10 минути преди да нарежете.

Крехко, сочно, вкусно печена свинска плешка цяло парче!

* Посолете по-обилно чак след като поднесете месото, за предпочитане със пушената сол Малдон!

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: