Начин на приготвяне
Измийте добре патладжаните и махнете дръжките им. Нарежете ги на ленти по дължина - не е необходимо да ги белите. След това ги посоелте и оставете да се отцедят от горчилката.
След половин час измийте патладжаните и ги изстискайте хубаво от водата.
Загрейте скара или грил тиган, намазнете патладжаните и ги изпечете и от двете страни.
Прехвърлете готовите печени патладжани в купа.
В отделен съд смесете пресования чесън със зехтина и лимоновия сок. Залейте патладжаните с ароматната смес и оставете да поемат вкуса.
Наредете ги в чиния за сервиране, поръсете с натрошено сирене и наситнен магданоз.
Поднесете зеленчуковата салата веднага.
Салатата от патладжани по турски е готова.