Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Ябълков сладкиш»Лесен и здравословен сладкиш с ябълки

Лесен и здравословен сладкиш с ябълки

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Лесен и здравословен сладкиш с ябълки
Снимка: Росица Петрова
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Долавяте ли вече аромата на ябълки Само от снимките вече ни се дояде този ябълков сладкиш"

Необходими продукти

  • яйца - 2 бр.
  • кафява захар - 3/4 ч.ч. Мусковадо
  • заквасена сметана - 100 г
  • кисело мляко - 100 г
  • сода - 1 ч.л.
  • кокосово масло - 5 +1 с.л. разтопено
  • брашно от лимец - 1 ч.ч. пълнозърнесто
  • овесени трици - 3 с.л. пълни
  • ябълки - 2 бр.
  • лимон - кора на 1/2 цитрус+ 2 с.л. сок
  • стафиди - 50 г
  • ром - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете и нарежете на дребни кубчета 2 средни ябълки.

Полейте ги с прясно изцеден лимонов сок.

Добавете към тях кората на половин лимон, стафидите и 2 с. л. ром. Разбъркайте добре и оставете за няколко минути, през които пригответе сместа за ябълковия сладкиш.

Разтопете кокосовото масло и го оставете леко да се охлади.

Разбийте яйцата с кафявата захар.

Прибавете маслото лъжица по лъжица, бъркайки.

Смесете киселото мляко със содата и изчакайте да шупне.

Прибавете ги към яйцата заедно със заквасената сметана.

След това добавете брашното от лимец и овесените трици.

Накрая прибавете ябълките и разбъркайте.

Покрийте тава с хартия за печене, намажете я с малко масло и изсипете кейковата смес.

Тавичката, която ползвах, е с приблизителни размери 15/25 см.

Печете плодовия сладкиш с предварително загрята фурна на 180 °С за около 40 минути - до суха клечка.

Готовия лесен и здравословен сладкиш с ябълки охладете върху решетка и след това нарежете.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: