Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Хлебчета»Кавказки питки с мак

Кавказки питки с мак

Марина НордМарина Норд
Новак
1k48627
Кавказки питки с мак2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
145 мин.
Порции
6
"Ах, как ухаят тези питки - веднъж да излязат от фурната, веднага ще ги нападнат лакомниците"

Необходими продукти

  • брашно - 500 г
  • мая - 4 ч.л. (суха)
  • вода - 170 мл
  • прясно мляко - 170 мл
  • олио - 4 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • яйца - 1 бр. (само жълтък)
  • мак - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява и в средата се прави кладенче. Сипва се маята, половината олио и солта. Постепенно се добавя водата и млякото и се замесва гладко тесто.

Покрива се с кърпа и се оставя да втаса. Готовото тесто се премесва заедно с останалото олио върху посипана с брашно повърхност.

Разделя се на две топки, покриват се и се оставят да втасат. Когато са готови, се разточват на питки, като в средата се оформят вдлъбнатини.

Питките се преместват в намазана с мазнина тава, намазват се с разбития жълтък и се поръсват с маковото семе. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса.

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка: