Начин на приготвяне
Пригответе форма с откопчаващ се ринг и диаметър 24 см. Застелете я с хартия за печене.
Разположете бутертестото, като направите висок борд - оформете от него леки гънки. Дъното на тестото надупчете на няколко места с помощта на вилица.
Намажете го с прясно мляко и поръсете с 30 грама от захарта.
Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете блата за 15-тина минути. Извадете го от фурната и освободете от риган.
Докато блатът се охлажда, пригответе плънката. Нарежете на малки парченца обелените ябълки.
Сипете ги в тенджера и добавете останалите 100 грама захар, портокаловия сок и пръчката канела. Гответе ябълковата смес 10-тина минути и свалете от огъня.
Прибавете в тенджерката нишестето, размито с малко мляко. Върнете на огъня и гответе още няколко минути, за да се сгъсти нишестето.
Сипете охладената плънка върху бутерблата и заравнете внимателно.
Разтопете на водна баня шоколада и го сипете върху ябълките с лъжица.
Карамелизирайте около 50 грама захар. Сипете вътре бадемите и разбъркайте.
Сипете карамелизираните бадеми върху хартия за печене и след като се охладят, може да ги начупите. Поръсете пая и накрая поръсете с малко пудра захар.
Бутер паят с ябълки и шоколад е много сполучлив.