Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пайове»Бутер пай с ябълки и шоколад

Бутер пай с ябълки и шоколад

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Новак
1364742k200
Бутер пай с ябълки и шоколад
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 4
12/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • ябълки - 500 грама
  • портокалов сок - от 1 портокал
  • бутертесто - 1 кръг (около 230 грама)
  • канела - 1 пръчица
  • захар - 130 грама
  • прясно мляко - 100 мл
  • нишесте - 1 ч.л.
  • декорация
  • бадеми - 20 грама
  • черен шоколад - 100 грама
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе форма с откопчаващ се ринг и диаметър 24 см. Застелете я с хартия за печене.

Разположете бутертестото, като направите висок борд - оформете от него леки гънки. Дъното на тестото надупчете на няколко места с помощта на вилица.

Намажете го с прясно мляко и поръсете с 30 грама от захарта.

Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете блата за 15-тина минути. Извадете го от фурната и освободете от риган.

Докато блатът се охлажда, пригответе плънката. Нарежете на малки парченца обелените ябълки.

Сипете ги в тенджера и добавете останалите 100 грама захар, портокаловия сок и пръчката канела. Гответе ябълковата смес 10-тина минути и свалете от огъня.

Прибавете в тенджерката нишестето, размито с малко мляко. Върнете на огъня и гответе още няколко минути, за да се сгъсти нишестето.

Сипете охладената плънка върху бутерблата и заравнете внимателно.

Разтопете на водна баня шоколада и го сипете върху ябълките с лъжица.

Карамелизирайте около 50 грама захар. Сипете вътре бадемите и разбъркайте.

Сипете карамелизираните бадеми върху хартия за печене и след като се охладят, може да ги начупите. Поръсете пая и накрая поръсете с малко пудра захар.

Бутер паят с ябълки и шоколад е много сполучлив.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: