Начин на приготвяне
Първо пригответе масленото тесто. Пресейте брашното и втрийте в него нарязаното масло до получаване на трохички.
Сипете ванилията и захарта, оформете кладенче в средата. Чукнете вътре яйцето и водата, замесете тестото. Оформете го на топка, увийте го с фолио и приберете в хладилник за поне 30 минути.
През това време пригответе крема. Разбийте жълтъците със захарта, нишестето и есенцията. На части сипете млякото и сварете крема на тих огън до сгъстяване. Не спирайте да го бъркате.
Прехвърлете крема в нов съд и оставете да се охлади.
Разбийте сметаната и на части я добавете в крема. Разбъркайте до еднородност.
Извадете масленото тесто и го разточете. Покрийте дъното и стените на подходяща форма за пай. Покрийте с хартия за печене и отгоре сипете боб.
Загрейте фурната на 180 градуса. Изпечете блата до готовност. Когато ръбовете се зачервят махнете хартията и топчетата, допете основата.
Охладете напълно масления блат и го извадете от формата. Сложете в подходящ поднос и напълнете със сметановия крем.
Отгоре украсете тарта с нарязаните плодове и охладете преди консумация.
Ефектният плодов тарт с крем е готов!