Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Тарт»Селски плодов тарт

Селски плодов тарт

Rositsa IvanovaRositsa Ivanova
Администратор
2965906
Селски плодов тарт1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
95 мин.
Порции
10
"Ако някой може да устои на този плодов тарт, нека ни сподели как го прави, защото ние не можем"

Необходими продукти

  • За масленото тесто
  • брашно - 1 1/3 чаши
  • сол - 1/4 ч.л.
  • зехтин - 1/4 чаша
  • прясно мляко - 3 с.л. пълномаслено или обезмаслено
  • за пълнежа
  • плодове - 1 кг по избор, почистени на нарязани на дребни парчета
  • сушени плодове - 70 г стафиди, боровинки, череши
  • бренди - 3 с.л. или ябълков сок
  • мед - 2 с.л. или кафява захар
  • нишесте - 1 с.л. царевично
  • канела - 1/4 ч.л. смляна
  • портокали - настъргана кора от 1 бр., може и лимон
  • ванилия - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете брашното и солта, а отделно смесете зехтина и млякото. Добавете течната смес наведнъж към брашното и замесете тестото постепенно. Ако тестото ви се вижда сухо - добавете още малко мляко. Получава се приятно трошливо тесто, което трябва да оформите на топка и да го сложите в хладилника, увито във фолио.

Загрейте в съд на котлона сушените плодове, брендито или ябълковия сок, но без да завира и оставете да се охлади. Отделно разбъркайте меда/кафявата захар с нишестето, канелата и добавете нарязаните плодове по избор, стафидите и вишните заедно с течността им, ванилията и настърганата портокалова кора. Добре объркайте.

Сложете в голяма тава хартия за печене и поръсете леко с брашно. Тесто се разточва на блат с диаметър около 33 см и се слага посредата в тавата. Посредата се сипва плодовата смес и краищата хубаво се надигат и сбръчкват, за да се оформи хубаво като паница.

Намажете тестото отгоре и страни с малко прясно мляко и сложете селският плодов тарт да се изпече в загряна на 190 градуса фурна за около 40-45 минути или докато тестото хване приятен загар.

Рейтинг

4.7
512
41
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Невена
Невена
Рецептата е добра. Не е твърде калорична.
01.07.2013 12:37