Чешки козунак

20/04/2014
Ivanka
отIvankaНовак83
  • Приготвяне120 мин.
  • Готвене40 мин.
  • Общо160 мин.
  • Порции8
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо1 391
  • Преглеждания за месеца7
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг4.2 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Слагаме маята с 1 ч.л. захар в леко затопленото мляко и оставяме сместа на топло да шупне.

Разбиваме жълтъците с 30 г захар и половината омекнало масло на пяна. Прибавяме едното яйце и ванилията, като продължаваме да разбиваме с миксер, докато не получим пухкава смес.

Пресяваме брашното със солта и към тях прибавяме шупналата смес с мая и пухкавата маслена смес.

Замесваме твърдо тесто, като при необходимост добавяме още малко брашно. Правим го на топка и го оставяме да втаса, покрито с чиста кърпа.

Разточваме правоъгълна кора, която намазваме с останалото разтопено масло. Прегъваме кората и отново замесваме тестото.

Готовото тесто разделяме на 9 равни топки. Разточваме всяка една на дълга лента и три по три (една върху друга) ги сплитаме на плитка.

Плитката се слага като венец в омазнена и поръсена с брашно кръгла форма за козунак.

Върху козунака се нареждат оваляните в брашно стафиди и се слага да се пече в умерено нагрята фурна.[подобни рецепти тук]

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар