Чешки козунак

IvankaIvanka
Новак
83
30
42
20/04/2014
Приготвяне120 мин.
Готвене40 мин.
Общо160 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо1 569
  • Преглеждания за месеца0
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4.2 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Слагаме маята с 1 ч.л. захар в леко затопленото мляко и оставяме сместа на топло да шупне.

Разбиваме жълтъците с 30 г захар и половината омекнало масло на пяна. Прибавяме едното яйце и ванилията, като продължаваме да разбиваме с миксер, докато не получим пухкава смес.

Пресяваме брашното със солта и към тях прибавяме шупналата смес с мая и пухкавата маслена смес.

Замесваме твърдо тесто, като при необходимост добавяме още малко брашно. Правим го на топка и го оставяме да втаса, покрито с чиста кърпа.

Разточваме правоъгълна кора, която намазваме с останалото разтопено масло. Прегъваме кората и отново замесваме тестото.

Готовото тесто разделяме на 9 равни топки. Разточваме всяка една на дълга лента и три по три (една върху друга) ги сплитаме на плитка.

Плитката се слага като венец в омазнена и поръсена с брашно кръгла форма за козунак.

Върху козунака се нареждат оваляните в брашно стафиди и се слага да се пече в умерено нагрята фурна.

Механично метално сито за хубаво тесто-6%
За хубаво тесто използвайте това:
Механично метално сито за хубаво тесто
7.99 лв.
7.49 лв.
Виж ››

Ако месенето на питки и сладкарството са ви страст, то задължително трябва да прибавите към колекцията си от аксесоари и това практично механично метално сито.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар