Чешки козунак

IvankaIvanka
Новак
8452
Чешки козунак2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
160 мин.
Порции
8

Необходими продукти

  • брашно - 600 г
  • масло - 125 г
  • захар - 80 г
  • яйца - 1 бр.
  • жълтъци - 2 бр.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • мая - 30 г
  • стафиди - 50 г
  • ванилия - 1 бр.
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Слагаме маята с 1 ч.л. захар в леко затопленото мляко и оставяме сместа на топло да шупне.

Разбиваме жълтъците с 30 г захар и половината омекнало масло на пяна. Прибавяме едното яйце и ванилията, като продължаваме да разбиваме с миксер, докато не получим пухкава смес.

Пресяваме брашното със солта и към тях прибавяме шупналата смес с мая и пухкавата маслена смес.

Замесваме твърдо тесто, като при необходимост добавяме още малко брашно. Правим го на топка и го оставяме да втаса, покрито с чиста кърпа.

Разточваме правоъгълна кора, която намазваме с останалото разтопено масло. Прегъваме кората и отново замесваме тестото.

Готовото тесто разделяме на 9 равни топки. Разточваме всяка една на дълга лента и три по три (една върху друга) ги сплитаме на плитка.

Плитката се слага като венец в омазнена и поръсена с брашно кръгла форма за козунак.

Върху козунака се нареждат оваляните в брашно стафиди и се слага да се пече в умерено нагрята фурна.

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка: