Зеленчукова супа с лимец

Maria  TonchevaMaria Toncheva
Новак
630
1
10/01/2014
Приготвяне30 мин.
Готвене2 мин.
Общо32 мин.
Порции6-8
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо2 294
  • Преглеждания за месеца34
  • Преглеждания за седмицата9
  • Рейтинг4.3 от 5

Необходими Съставки

  • боб - 2 ч.ч. (200 г), киснат поне 12 часа, изцеден
  • чесън - 4 скилидки (2 леко намачкани и 2 ситно нарязани)
  • градински чай - 4 листа, пресен
  • зехтин - 6 с.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • лук - 1 глава, кромид
  • целина - 1 стрък, ситно нарязана
  • моркови - 1 бр., ситно нарязан
  • бульон - 2 л зеленчуков
  • домати - 6 бр., обелени, на ситно
  • грах - 250 г, замразен или пресен
  • лимец - 2 1/2 ч.ч. (250 г)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът заедно с намачкания чесън и градинския чай се покриват с вода. Вари се около час, или докато бобът омекне. Изхвърля се градинският чай и се слага сол. Изцежда се бобът, но се запазва водата, в която е врял.

Половината от боба се блендира до получаването на гладка смес. Нарязаният чесън се запържва в 4 с.л. от зехтина на умерена температура. Добавя се лукът, целината и морковът и се пържи докато омекнат. Заливат се с бульона и се добавят доматите.

Овкусява се със сол и черен пипер. Оставя се да къкри още 30 мин., добавя се лимецът и се вари още 20 мин. Добавя се грахът, бобеното пюре, бобените зърна и бобената течност. Вари се още 20 мин. Поръсва се с останалия зехтин.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар