Начин на приготвяне
За този уникален терин използвах свински джолани с кост. Може да са 2 по-малки или 1 заден голям.
Ще ви трябва тенджера с метални дръжки, защото след като заври на котлона, ще трябва да го сложите във фурната.
На дъното на тенджерата поставете магданоз и целина, без да ги режете, дафинов лист, зърна черен пипер и 2 цели моркова, предварително измити и нарязана на 4 глава лук.
Поставете джоланите върху зеленчуците и налейте студена вода, колкото да покрие продуктите, и добавете сол на вкус.
Сложете на котлона и изчакайте да заври. Периодично махайте образувалата се пяна, за да е бистър бульонът, който ще ви трябва за направата на терина.
След това поставете тенджерата в загрята на 150 °C фурна и печете джоланите 4 часа с капак. Щом минат 4те часа, изключете фурната и оставете тенджерата с джоланите вътре за още 1 час.
След това извадете сготвените джолани и морковите и оставете да се охладят, а бульона прецедете в съд и сложете на котлона да се редуцира.
Разтворете 1 пакет желатин в 40 мл студена вода и го оставете да набъбне за 10-15 минути.
След това го прибавете към 500 мл бульон, който трябва да е леко охладен. Разбъркайте, за да се разтвори желатинът.
Ако ви остане бульон, го налейте в бутилка и го замразете за някое друго ястие, защото е много ароматен и вкусен.
Нарежете на дълги ивици морковите и киселите краставички.
Нарежете също няколко стръка пресен магданоз.
Нарежете месото на едри парчета.
Пригответе си правоъгълна форма, която покрийте със стреч фолио, като оставите фолио да виси и навън.
Формата, която ползвах е с размери - приблизително 10/30 см.
На дъното на формата поръсете около 1 с.л. синапено семе и нарязан на ситно пресен магданоз.
Върху него наредете плътно парчета месо.
Залейте с част от бульона.
След това наредете морковите и киселите краставички и покрийте отново с нарязано месо.
Залейте с останалия бульон и покрийте с фолиото.
Приберете терина с месо в хладилник за 5-6 часа, най-добре за една нощ.
След това махнете фолиото и обърнете в подходяща за сервиране чиния и се насладете на този терин по селски със свинско и чаша вино.
Бон Апети!