Начин на приготвяне
Смелете в блендер бадемите и кафявата захар. В купа пресейте брашното. Прибавете бадемите, щипка сол, ванилия, бакпулвер и нарязано на кубчета студено масло.
Втрийте сместа с пръсти, до образуване на маслени трохи. След това прибавете яйцето.
Омесете тесто за тарт, обвийте го във фолио и поставете в хладилник за 30 минути.
След това разточете тестото между два пласта хартия за печене или върху леко набрашнен плот.
Диаметърът на кората трябва да е малко по-голям от съда, в който ще печете.
Моята форма за тарт е с диаметър 26 см.
Прехвърлете разточеното тесто във формата. Притиснете го с пръсти по дъното и стените, като оформите и борд. Вземете вилица и набодете тестото.
Покрийте с хартия за печене и сложете за тежест бобени зърна.
Печете основата за тарта в предварително загрята фурна на 180°С за 15 минути. След това премахнете хартията с бобените зърна и върнете във фурната за още 5-8 минути.
Наблюдавате, щом се запече, извадете от фурната и оставете да се охлади.
През това време си пригответе шоколадовия крем.
Разбийте яйцата и прибавете към тях царевичното нишесте и малко от млякото. Разбъркайте до хомогенност.
В друг съд сложете на котлона останалото прясно мляко, захарта и ванилията. Щом заври, дръпнете от котлона и прибавете яйчената смес на тънка струя, бъркайки непрекъснато. Върнете на котлона, докато кремът се сгъсти.
След като е готов, прибавете маслото и начупен на парчета шоколад и разбъркайте, докато се разтопят и кремът стане гладък и хомогенен.
Налейте готовия шоколадов крем в охладената вече маслена основа.
Заравнете с шпатула и поръсете с филиран бадем и шоколадови дражета, настърган шоколад или шоколадови капки разкошния тарт.
Оставете сладкиша с шоколад да се охлади напълно и след това може да сервирате.
Да ви е сладко с бадемовия тарт с шоколад!