Начин на приготвяне
Отделяте по-големите листа на зелката от кочана и им изрязвате дебелите жилки. Останалото зеле нарязвате на ситно и леко запържвате с 1 с.л. олио.
Сварявате картофите в подсолена вода и ги обелвате, докато са още топли. Изчаквате да изстинат и ги нарязвате на малки кубчета. Нарязвате лука на ситно и го задушавате в 1 к.ч. топла вода.
Щом омекне, наливате олиото и прибавяте изчистения и измит ориз, червения пипер и размитото в малко топла вода доматено пюре. Варите, докато оризът набъбне и поеме течността.
Отстранявате от огъня и прибавяте картофите. Разбърквате и с тази смес завивате сарми от зелевите листа.
Застилате дъното на тенджерата със ситно нарязаното зеле, нареждате отгоре постните сарми, заливате ги със зелевия сок и 1 ч.ч. топла вода, притискате с плоска чиния и варите на тих огън, докато зелевите листа омекнат. Заливате готовите сарми с разтопеното масло, което сте оцветили с малко червен пипер.
Вкусни зелеви сарми с ориз и картофи!