Начин на приготвяне
Зелето се почиства от кочана, разделят се листата и се оставя настрани.
В подходящ тиган добавяме олиото и сгорещяваме на средна степен на котлона.
Лука обелваме, измиваме и нарязваме на ситно. Изсипваме го в сгорещеното олио и задушаваме за 5 минути. Разбъркваме, за да не загори.
Щом поомекне, добавяме и нарязаните гъбите. Отново разбъркваме и задушаваме за още няколко минути.
Ред е да добавим каймата и подправките. Готвим, като периодично разбъркваме, докато каймата стане на трохи. Тогава прибавяме и предварително измития ориз и чаша и половина вода. Оставяме на котлона, докато течността се изпари.
С тази смес завиваме класически зелеви сарми. На дъното на дълбока тенджера застиламе един разпънат зелев лист. Отгоре му подреждаме и свитите сармички. Стараем се да са на гъсто. Доливаме с вода (колкото да ги покрие), а отгоре затискаме с плоска чиния всички сармички с месо и ориз.
Варим отначало на умерен, а след това на тих огън, докато водата се изпари.
Вкусни зелеви сарми с кайма, ориз и гъби!