Зелеви сарми с ориз и картофи

Teodora CekovaTeodora Cekova
Новак
769
07/01/2020
Приготвяне30 мин.
Готвене90 мин.
Общо120 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо770
  • Преглеждания за месеца3
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг4 от 5

Необходими Съставки

  • кисела зелка - 1 бр. (средно голяма)
  • лук - 2 глави
  • картофи - 3 бр.
  • ориз - 1 к.ч.
  • масло - 1/3 пакетче
  • олио - 1 к.ч.
  • доматено пюре - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • зелев сок - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделяте по-големите листа на зелката от кочана и им изрязвате дебелите жилки. Останалото зеле нарязвате на ситно и леко запържвате с 1 с.л. олио.

Сварявате картофите в подсолена вода и ги обелвате, докато са още топли. Изчаквате да изстинат и ги нарязвате на малки кубчета. Нарязвате лука на ситно и го задушавате в 1 к.ч. топла вода.

Щом омекне, наливате олиото и прибавяте изчистения и измит ориз, червения пипер и размитото в малко топла вода доматено пюре. Варите, докато оризът набъбне и поеме течността.

Отстранявате от огъня и прибавяте картофите. Разбърквате и с тази смес завивате сарми от зелевите листа.

Застилате дъното на тенджерата със ситно нарязаното зеле, нареждате отгоре постните сарми, заливате ги със зелевия сок и 1 ч.ч. топла вода, притискате с плоска чиния и варите на тих огън, докато зелевите листа омекнат. Заливате готовите сарми с разтопеното масло, което сте оцветили с малко червен пипер.

Вкусни зелеви сарми с ориз и картофи!

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар