ezine.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Сиропирана саралия

Сиропирана саралия

Мария СимоваМария Симова
Копирайтър
2701k3k5142
Сиропирана саралия
Снимка: Мария Симова
1 / 3
21/01/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
15
"Сервирайте сиропираната саралия с повод и без повод"

Необходими Продукти

  • точени кори - 2 пакета фини
  • орехи - 200 г счукани
  • краве масло - 250 г
  • за сиропа
  • вода - 1 литър
  • захар - 1 кг
  • лимонова кора
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете водата на котлона заедно със захарта и лимоновата кора и го варете до готовност.

Разстелете корите, сложете дървена точилка в широката част и с помощта на силиконова четка намажете първата с разтопено масло.

Поръсете ги с орехи и ги навийте на стегнато руло.

Намажете втората кора с масло и я навийте върху първата.

Съберете двата края на рулото и измъкнете саралията чрез леко плъзгане.

Направете същото и с останалите кори.

Подредете вкусната баклава в леко намаслена тава и отгоре я намажете с още масло.

Печете я на 200 °C до готовност и я разрежете на парчета.

Оставете я да се охлади и я залейте със захарния сироп.

Оставете я поне за 12 часа да се сиропира добре.

Сиропираната саралия е страхотен десерт.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: