Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Тесто»Домашно тесто за тутманик

Домашно тесто за тутманик

Домашно тесто за тутманик3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
"А само какъв тутманик ще направите с това домашно тесто.."

Необходими продукти

  • мая - 1 кубче (42 грама)
  • брашно - 1 кг
  • яйца - 1 брой
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 кофичка (400 г)
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 1 с.л.
  • сол - 1 равна с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо разтворете прясната мая със захарта в половината от прясното мляко. Разбъркайте и оставете да шупне.

Към готовата мая сипете киселото мляко, останалото прясното мляко, олиото, солта, содата и яйцето.

Разбъркайте и добавете предварително пресятото брашно. Разбъркайте добре и когато тестото започне да се отлепя от стените на съда, може да го прехвърлите на набрашнен плот.

Продълженето месенето до оформянето на хубаво и гладко тесто. Покрийте го и оставете да втаса за час на топло място.

От това тесто може да си приготвите каквито тестени изделия пожелаете - кифлички, мекици, питки, тутманици.

Домашното тесто за тутманик е готово.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: