Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питка»Празнична питка пухкавелка

Празнична питка пухкавелка

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Новак
1384074k
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
75 мин.
Порции
10
"Забравяме за всичко друго на масата, когато има от тази домашна питка"

Необходими продукти

  • захар - 1 с.л.
  • яйца - 3 бр. /1 жълтък за намазване/
  • сирене - 100 г
  • мая - 1/2 кубче прясна /21 г/
  • сусам
  • краве масло - за намазване
  • топено сирене - 1 кутийка млечно
  • олио - 5 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • кисело мляко - 200 г
  • вода - 250 мл топла
  • брашно - 1 кг
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесете тесто за питки, което разделете на две еднакви и една по-малка топка, която ще бъде център.

Разделете големите топки на 2 (да се получат общо 4 топки с еднакви размери). Разточете две от тях в правоъгълна форма. Намажете с масло, поръсете с топено сирене и краве сирене.

Навийте на 2 рула. Разточете другите 2 кори и сложете рулата в средата им. Нарежете отстрани ленти и оплетете питката, редейки наляво и надясно.

Поставете в тава с хартия за печене. Разточете кора от малката топка, намажете с масло и завийте на рулце. Разрежете на 2 и усучете.

Намажете празничната питка пухкавелка с жълтък, мляко и олио и печете, докато стане готова.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: