Начин на приготвяне
Хариса е лют сос, който се среща под формата на паста. Произлиза от северноафриканските страни и е много подходящ сос за меса.
Лютите чушки може да бъдат и в по-малко количество, ако не понасяте чак толкова люти сосове и подправки.
Рецептата за Хариса не е универсална - съставките варират според вкуса на всяко семейство и в зависимост от това в коя географска област се приготвя.
Почистете продуктите и ги пасирайте до получаване на по-фина или груба паста. Накрая добавете зехтина и лимоновия сок в количества, които зависят от това колко гъста искате да е пастата.
За повече свежест може да добавите пресни листенца магданоз или кориандър.
Съхранявайте пастата в хладилник, като най-отгоре трябва да сипете зехтин, който ще запази съставките.
Пригответе я поне 1 ден преди консумация - така всички вкусове ще се обединят.
Използвайте за овкусяване не само на месо, но и на риба и зеленчукови ястия.
Лютата паста Хариса е готова.