Ezine.bg»Рецепти»Сосове»Сос за месо»Люта паста Хариса

Люта паста Хариса

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8832k17k
Люта паста Хариса
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Общо
10 мин.
Порции
6
"Използвайте тази люта паста за овкусяване не само на месо, но и на риба и зеленчукови ястия."

Необходими продукти

  • чушки - 1 червена или зелена камба
  • люти чушки - 200 грама (червени и зелени)
  • пушен червен пипер - 2 щ. (или на вкус)
  • кориандър - 1 ч.л. на прах
  • чесън - 4 скилидки
  • лук - 1/4 глава (по желание)
  • кимион - 1 ч.л.
  • зехтин - 50 - 100 мл
  • лимонов сок - от 1/2 лимон
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Хариса е лют сос, който се среща под формата на паста. Произлиза от северноафриканските страни и е много подходящ сос за меса.

Лютите чушки може да бъдат и в по-малко количество, ако не понасяте чак толкова люти сосове и подправки.

Рецептата за Хариса не е универсална - съставките варират според вкуса на всяко семейство и в зависимост от това в коя географска област се приготвя.

Почистете продуктите и ги пасирайте до получаване на по-фина или груба паста. Накрая добавете зехтина и лимоновия сок в количества, които зависят от това колко гъста искате да е пастата.

За повече свежест може да добавите пресни листенца магданоз или кориандър.

Съхранявайте пастата в хладилник, като най-отгоре трябва да сипете зехтин, който ще запази съставките.

Пригответе я поне 1 ден преди консумация - така всички вкусове ще се обединят.

Използвайте за овкусяване не само на месо, но и на риба и зеленчукови ястия.

Лютата паста Хариса е готова.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: