Начин на приготвяне
Пресейте брашното заедно с бакпулвера, ванилията и солта в голяма купа.
Добавете към тях, едно цяло яйце, един жълтък, захарта и нарязаното на парчета масло.
Замесете маслено тесто и го приберете в хладилник за около 1 час.
Нарежете ябълката на филийки и ги поръсете с 1 с.л. кафява захар и малко лимонов сок.
Отделете малка част от охладеното тесто, а останалото разточете върху хартия за печене.
Прехвърлете го във форма за пай, като хубаво го дигнете и по стените на формата. Надупчете го с вилица.
Изсипете конфитюра отгоре и го заравнете.
Разточете другото заделено тесто и го прехвърлете в средата върху конфитюра.
Отстрани наредете нарязаните ябълки.
Намажете тестото с разбит белтък и сложете ябълковия пай да се пече до готовност на 180 °C.
Извадете го и го оставете да се охлажда.
Поднесете го с топка ванилов сладолед или сметана.
Насладете се на този лесен и вкусен ябълков пай.