Начин на приготвяне
Отделете белтъците от жълтъците и ги сложете в две купи. Сипете щипка сол към белтъците и ги разбийте за няколко минути.
Разбийте жълтъците заедно със 100 грама захар. Обединете двете смеси, като разбърквате внимателно, за да не спадне обемът.
В отделна купа пресейте брашното и добавете към него нишестето, ванилията, щипка сол и бакпулвера. Прибавете бадемите. На порции сипете сухите съставки към мокрите. На тънка струйка сипете разтопеното масло и разбъркайте.
Сложете хартия за печене във форма с диаметър 20 см. Сипете вътре смес и изпечете в загрята на 180 градуа фурна за около 25 минути.
Освободете блата и го охладете на решетка.
Разбийте сметаната до получаване на твърд сняг. Разбийте крема сиренето и го добавете към сметаната.
Разтворете желатина в чаша вода. Добавете лимоновия сок към него заедно с 50 грама захар. Сложете на умерен огън и бъркайте до втечняване на сместа. Прибавете към сметановия крем и разбъркайте. Прибавете боровинките
Разрежете студения блат на две. Във формата сложете едната част, сипете целия крем и подравнете.
Сложете втория блат и охладете плодовата торта за няколко часа. Украсете с боровинки, поръсете с пудра захар и поднесете.
Боровинковата торта за всеки повод е чудна!