Ezine.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Филенца от мерлуза в чеснов сос

Филенца от мерлуза в чеснов сос

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Филенца от мерлуза в чеснов сос
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
27 мин.
Общо
37 мин.
Порции
3
"Обожаваме рибка, особено приготвена по тази рецепта"

Необходими продукти

  • мерлуза - 550 - 600 грама (филета с кожата)
  • сол
  • зехтин - 1 - 2 с.л.
  • Чеснов сос
  • чесън - 12 - 14 скилидки (около 1 глава)
  • праз - 50 г (само бялата част)
  • целина - 100 г (2 стръка с листата)
  • моркови - 1 малък
  • зехтин - 50 мл
  • бяло вино - 100 мл
  • рибен бульон - 150 мл концентриран
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе соса за рибата. Наситнете праза, целината, моркова и чесъна и ги задушете за около 5 минути в сгорещения зехтин.

Междувременно измийте филетата мерлуза. Посолете леко и ги натрийте със зехтин.

Сипете виното в тигана със зеленчуците и гответе 1-2 минути. След това налейте бульона и посолете. Сложете капак и задушавайте соса около 15 минути.

Изпечете рибата в загрята на 180 градуса фурна за 15 минути.

Прехвърлете зеленчуците в блендер и пасирайте.

Разпределете готовата риба в чинии и сервирайте със соса.

Филенцата от мерлуза в чеснов сос са много вкусни.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: