Начин на приготвяне
Първо се заемете с приготвянето на блатовете за тортата. Отделете белтъците от жълтъците на яйцаа. Разбийте ги поотделно. Към белтъчния сняг добаете захарта на части, като бъркате непрекъснато до получаване на лъскав и гъст крем. Може да замените кристалната захар с пудра.
Добавете разбитите жълтъци към белтъчната смес и внимателно бъркайте до хомогенизиране на сместа.
Пресейте брашното на части към течните съставки, като бъркайте с внимателно движения одолу нагоре. Сипете получената смес в тава с хартия за печене, чието дъно се откопчава (28 см диаметър).
Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете блата до суха клечка.
Извадете и минете с нож по стените. Оставете блата да се охлади и едва тогава го извадете и разрежете на две.
Следва приготвянето на захарния сироп. Смесете водата и захарта и ги варете 10-тина минути. В последната минута прибавете кафето и рома. Охладете сиропа.
Пригответе крема за тортата. Загрейте около 800 мл от млякото заедно с ванилията и захарта (без да го кипвате).
Разбийте яйцата заедно с останалото мляко и нишестето. Налейте ги бавно към останалата млечна смес на огън. Намалете силата на котлона и бъркайте до сгъстяване на яйчения крем. Накрая прибаевте маслото и разбъркайте.
Разтопете на водна баня 100 грама черен шоколад и сметаната.
Пристъпете към сглобяването на шоколадовата торта.
В тавата с откопчаващо дъно сложете блат и го сиропирайте. Намажете го с цялото количество разтопен шоколад, залейте и с половината от крема. Отгоре сложете втория блат и процедирайте по същия начин. Заравнете добре.
За приготвянето на шоколадовия ганаш се загрява сметаната на слаб огън. Добавете към нея захарта и шоколада, а накрая пуснете и маслото. Разбъркайте и залейте вече стегналата торта.
Оставете тортата да се охлади изцяло. Покрийте и приберете в хладилник за няколко часа.
Минете с мокър нож по стените и откопчайте формата. Поръсете тортата със смлени ядки по избор.
Шоколадовата торта за майстори е чудна!