Начин на приготвяне
Първо почистете мидите Сен Жак (ако са пресни). Сипете ги в купа ги залейте с вода и лъжица морска сол. Оставете да престоят така около 2 часа, за да изхвърлят пясъка.
Отцедете и ги измийте добре. Отворете ги с остър нож и махнете горната черупка. Все пак не изхвърляйте черупките, защото са красива декорация за различни разядки, приготвени с морски дарове.
Пристъпете към приготвяне на соса. Наситнете лука и чесъна, запържете ги в загрят зехтин за около 5 минути.
Прибавете натрошеното люто чушле, доматите и овкусете с двата вида пипер. Натрошете към тях бульона и гответе около 5 минути.
Сипете виното и увеличете леко силата на огъня. Бъркайте постоянно за една минута, за да се изпари алкохолът.
Загрейте малко зехтин в тиган и поръсете с щипка сол. Махнете внимателно месото от мидата и запечатайте за минутка от всяка страна.
Сложете долните мидени черупки в плато. Във всяка една сложете от соса и отгоре разположете мидената ядка.
Залейте ги с още от соса и поднесете веднага. Перфектната компания на този деликатес е чаша хубаво вино.
Мидите Сен Жак в специален сос са готови.